Penyambut Tetamu Yang Profesional

21-22 Feb, 2013, Kuala Lumpur

 

 

Celebrating Our 21st Year In Continuing Education For Productivity And Career  

register now

 

register now!!!

 

KANDUNGAN KURSUS

 • Penyambut Tetamu
 • Peranan Para Penyambut Tetamu Meningkatkan Imej Organisasi
 • Cara-Cara Menyambut Tetamu
 • Penggayaan Diri Dan Imej Peribadi
 • Menguruskan Situasi Yang Kurang Menyenangkan
 • Pengendalian Telefon Dan Perkhidmatan Kaunter Pelanggan
 • Pelan Tindakan

OBJEKTIF
Kursus ini bertujuan untuk memberi kefahaman tentang pentingnya mewujudkan hasil kerja yang berkualiti tinggi dan profesional serta peranan penyambut tetamu dalam mempertingkatkan imej sesebuah organisasi, termasuklah organisasi awam dan swasta.

 

Kursus ini akan membimbing para peserta dengan teknik-teknik yang perlu ke arah membentuk penyambut tetamu yang mampu menghasilkan perkhidmatan yang memuaskan. Penyambut tetamu anda akan diberi semangat menghidupkan sikap terhadap kerjayanya.

 

Kami juga akan mendorong para peserta supaya mereka menyediakan set pelan tindakan bagi memajukan diri dalam menjalankan tugas-tugas sampai ke satu tahap yang tinggi.


SIAPA PATUT HADIR

 • Setiausaha
 • Jurujual
 • Juruwang (Cashier)
 • Kakitangan yang berkhidmat di ruang penyambut tetamu atau kaunter pelanggan

METODOLOGI

 • Ceramah
 • Kajian Kes
 • Latihan Simulasi
 • Perbincangan & Aktiviti Berkumpulan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

PENCERAMAH KURSUS
Dr.Sathivalu Annamalai
berkelulusan Dip. Mgt; B.A.(Hons); M.Sc, DBA adalah seorang jururunding dan jurulatih yang bertauliah. Kerjaya beliau bermula pada tahun 1970an sebagai guru siswazah.

 

Beliau pernah berkhidmat sebagai Pegawai Kanan di salah sebuah Badan Berkanun selama 10 tahun di mana beliau mendapat pengalaman di dalam bidang pengurusan hotel, pusat membeli-belah dan firma-firma perdagangan. Beliau kemudiannya berkhidmat di salah sebuah institusi kewangan sebagai Ketua Unit Bahagian Pengurusan selama 10 tahun. Beliau juga pernah memimpin salah sebuah institusi pengajian tinggi swasta sebagai Timbalan Pengetua. Sejak 1990, Dr. Sathivalu menjadi jurulatih/konsultan secara bebas.

 

Dr. A. Sathivalu merupakan seorang yang profesional dan mempunyai pengalaman selama 20 tahun di dalam pengendalian kursus. Kursus-kursus yang dijalankan oleh beliau diterima baik oleh para peserta. Kini beliau menjadi konsultan penceramah/jurulatih bagi beberapa institusi pengajian tinggi serta firma-firma konsultan. Antaranya adalah University Malaya
Centre of Continuing Studies (UMCED), Open University Malaysia, Riverbank Academy, Pacific Institute of Technology dan banyak lagi.

 

Bidang latihannya termasuk Pengurusan Sumber Manusia, Latihan dan Pembangunan, Perkhidmatan Pelanggan, Bahasa Inggeris, Komunikasi, Pembangunan Setiausaha, Pengurusan Masa, Pengurusan Tekanan dan banyak lagi.

 

Pelanggannya terdiri dari pihak kerajaan serta pihak swasta. Di antaranya adalah Exxon Mobil, Universiti Utara Malaysia, Multimedia University, Bank Rakyat, Petronas, Hotel UITM Dungun, Bau District Hospital, Sarawak, Great Eastern Life Assurance Co., Institut
Penyelidikan Teknologi Nukleur Malaysia (MINT), Crown Prince Hotel; InoSabah Sdn Bhd; Amoco Sdn Bhd; Sarawak Economic Development Corporation, Institute Mantissa, China Shipping Corporation Sdn Bhd, EON Bank, Petronas, ASENA Nursing College, Westport Sdn Bhd, BASF Petronas dan banyak lagi.

 

PADA PENGHUJUNG KURSUS INI,
ANDA AKAN DAPAT :
Bagi semua organisasi, sama ada badan kerajaan ataupun swasta, imej yang positif merupakan satu perkara yang mesti dicipta dan dikekalkan pada setiap masa. Ini adalah kerana imej yang baik boleh menjadi penggalak utama kepada kecemerlangan, dan
seterusnya keuntungan sesebuah organisasi.Sesebuah organisasi, jabatan atau syarikat yang memang mempunyai imej yang membina memberi manfaat melalui sokongan awam dan juga menikmati peluang-peluang untuk terus maju dan meningkat.

 

Bagi membina imej positif ini, sumbangan kakitangan sesebuah organisasi, sama ada melalui telefon atau bersemuka, sangat dikehendaki. Ini boleh dikatakan perkara yang sangat penting yang boleh memberi kesan terus kepada imej dan seterusnya prestasi bagi
sesebuah organisasi.

 

Layanan yang buruk dengan penggunaan kata kata yang kurang sopan atau biadab boleh menyebabkan pelanggan berhenti berurusan dengan organisasi tersebut dan lebih teruk menggembar - gemburkan berita yang tidak baik mengenai organisasi tersebut atau sebaliknya.

 

 

LEARN FROM THE BEST

 

VENUE DETAILS

Dorsett Regency
172 Jalan Imbi
Kuala Lumpur
55100 Kuala Lumpur
- 55100
Phone :603 2715 1000
Fax :603 2716 1138
Email :E-Mail to Reserve Room

www:Reserve room at hotel

 

IPA TRAINING IS REGISTERED WITH

 

CONTACT US

Juliany, 
O - 03 2283 6109,
M - 019 3134436
juliany@ipa.com.my 

Michelle, 
O - 03 2283 6100, 
M - 019 363 7822
michelle@ipa.com.my 

For Customised In-House Training
Yvonne,
O - 03 2283 6101, 
M - 012 2011247,

F - 03 2283 6108
 
yvonne@ipa.com.my
 

ADDRESS 

A-28-5, 28th Floor, 
Menara UOA Bangsar, 
No.5, Jalan Bangsar Utama 1, 
59000 Kuala Lumpur
www.ipa.com.my